El Camí Oliba s'amplia a la Catalunya Nord amb una nova etapa transfronterera, unint les Abadies de Montserrat i Sant Miquel de Cuixà
L’Abadia de Sant Miquel de Cuixà, al peu del Canigó, ha acollit avui l’acte de presentació del projecte d’ampliació del Camí Oliba al territori de la Catalunya Nord, un esdeveniment que reforça la dimensió transfronterera d’aquest itinerari cultural i espiritual inspirat en la figura de l’abat i bisbe Oliba.
La jornada, que ha reunit representants institucionals i agents turístics tant del costat català com del francès, ha evidenciat la voluntat compartida d’estendre els valors del Camí Oliba —patrimoni, espiritualitat, paisatge i cohesió territorial— més enllà dels Pirineus, tot enfortint els lligams històrics entre els monestirs de Cuixà i Montserrat.
El projecte ha estat desenvolupat conjuntament pel Syndicat Mixte Canigó Grand Site i l’Associació Rutes del Romànic, entitat gestora del Camí Oliba, i ha comptat amb el suport econòmic del Departament dels Pirineus Orientals, a través del Fons de Subvenció a Microprojectes de l’espai català transfronterer.
Un projecte compartit entre territoris germans
La sessió ha començat amb una càlida benvinguda institucional, seguida per la presentació del projecte a càrrec de Florian Chardon, director del Syndicat Mixte Canigó Grand Site i la secretaria tècnica de l’Associació Rutes del Romànic (entitat gestora del Camí Oliba). Ambdues entitats han destacat la importància d’aquest nou tram del camí com a eina de desenvolupament territorial sostenible, promoció turística i valorització del patrimoni romànic.
El bloc central de la jornada, titulat “Experiències entorn el Camí Oliba”, ha reunit diverses ponències que han posat de relleu iniciatives emblemàtiques vinculades al recorregut. Des de l’Abadia de Montserrat s’han reflexionat sobre la relació entre Cuixà i Montserrat com a abadies germanes al servei del territori i del pelegrí. També s’ha comptat amb la participació del Bisbat de Vic, on s’ha presentat el projecte “Cases d’Oliba”, una proposta per dinamitzar el patrimoni cultural i religiós de les comarques del Bages, Moianès, Osona i Ripollès. D’altra banda, l’agències receptives Pedratour ha donat a conèixer les propostes de de paquets turístics de senderisme, alguns especialitzats al voltant del Camí. Finalment des de les Associacions Amis de Saint Michel de Cuxa i le Réseau Européen des Sites et des Chemins de Saint-Michel s’ha posat l’accent en el compromís local amb la preservació i difusió d’aquest llegat comú.
Reconeixement a una ruta emblemàtica del romànic
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) amb més de 300 kms que connecta dos dels elements més importants de l’art romànic català i del sud de França: Les Abadies de Montserrat i Sant Miquel de Cuixà. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.
Aquest sender està gestionat des de 2002 per l’Associació Rutes del Romànic i compta amb la participació dels Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès i els ajuntaments de Manresa, Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Santa Eulàlia de Riuprimer, Calldetenes, Folgueroles, Masies de Roda, Vidrà, l’Esquirol i Molló.
El Camí Oliba es consolida així com una de les principals rutes de senderisme cultural del sud d’Europa, unint monestirs, esglésies i paisatges del romànic amb una experiència de contemplació i descoberta interior. Aquesta ampliació al territori nord-català suposa una fita clau per enfortir la col·laboració entre regions i reafirmar la dimensió europea del projecte.
Com a moment clau de la jornada, s’ha evidenciat una ferma voluntat de formalitzar un acord de col·laboració entre el Syndicat Mixte del Canigó Grand Site i l’Associació Rutes del Romànic, amb la finalitat d’impulsar estratègies conjuntes, fomentar el desenvolupament territorial transfronterer i reforçar la difusió i consolidació d’aquest itinerari cultural compartit.
L’acte ha conclòs amb un espai per al diàleg informal entre els participants, una foto de grup i un refrigeri de cloenda en un marc tan evocador com l’abadia